hello world!

Ανδάνειος Δρόμος: 17000 μέτρα αθλητισμού και πολιτισμού

Ξεκινώντας να πάμε στην Αρκαδική Πύλη για την εκκίνηση πέρασαν από την σκέψη μας όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία που έχουν γραφεί για την  Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Ανδανία.

Ο αρχηγός των Μεσσηνίων μετά την ήττα στην Είρα από τους Σπαρτιάτες κατέγραψε σε φύλλο κασσίτερου το τελετουργικό των Μυστηρίων της Ανδανίας και τα τοποθέτησε σε μία υδρία, την οποία έκρυψε στις υπώρειες της Ιθώμης, ώστε να παραμείνει στις επερχόμενες γενιές των Μεσσηνίων η απόκρυφη γνώση του Ιερατείου των Μυστηρίων. Στη μνήμη των Μεσσηνίων, αυτή η πράξη του Αριστομένη, παρέμενε για αρκετές γενιές ως η «Παρακαταθήκη του Αριστομένη». Με την Παρακαταθήκη αυτή, χάρις στο όνειρο και τη Θεϊκή βοήθεια για την ανεύρεσή της, οδηγήθηκε ο Θηβαίος Επαμεινώνδας να επιλέξει το σημείο ανέγερσης της Αρχαίας Μεσσήνης το 369 π.χ.   

Θα ήταν σκεφτήκαμε, μία όχι μόνο αγωνιστική αλλά και πολιτιστική διαδρομή όπου αθλητισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο ευ αγωνίζεσθε και τις αξίες που καλλιεργεί το αγωνιστικό πνεύμα σε κάθε κοινωνία.

Φθάσαμε στην Αρκαδική Πύλη και με όλο το σεβασμό που αρμόζει σε ένα ιστορικό χώρο ετοιμαστήκαμε για την εκκίνηση που δόθηκε  αντικρίζοντας όλη την άνω Μεσσηνιακή πεδιάδα και τα σημεία από όπου θα περνάγαμε. Ξεκινήσαμε με έντονο ρυθμό λόγω της κατηφόρας που υπήρχε μέχρι το 7ο χλμ (280μ υψομετρική διαφορά). Αμέσως μετά μπήκαμε στο χωμάτινο παραποτάμιο δρόμο της Μαυροζούμενας διασχίζοντας την άνω Μεσσηνιακή πεδιάδα με όλη την οικολογική ομορφιά που μπορεί να προσφέρει η φύση. Πουλιά που πετάγονταν από τους καλαμιώνες και τους χαλάσαμε για λίγο την ησυχία, το νερό που κελάρυζε και η γαλήνη που υπήρχε, ήταν στοιχεία που τόσο πολύ μας λείπουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και σου έδιναν την ευεξία που χρειάζεσαι, ενεργοποιώντας ένα αυτόματο μηχανισμό του οργανισμού για να διαχειρισθείς σωστά και ωφέλιμα το χρόνο που θέλεις για να φθάσεις στο τέρμα παρά τη υγρασία που επικρατούσε.

Οι σταθμοί με τους εθελοντές μας εμψύχωναν μας χάριζαν το χαμόγελό τους επιβραβεύοντας και παροτρύνοντας την προσπάθεια μας .
Έτσι φθάσαμε στο τερματισμό όπου μας περίμεναν οι κάτοικοι του χωριού και οι διοργανωτές:  ο σύλλογος Ανδανιωτών Καλαμάτας, O σύλλογος Γυναικών , η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος Οιχαλίας και μέλη του ΣΔΥΜεσσηνίας που βοήθησαν οργανωτικά  δίνοντας μας το αναμνηστικό καλαίσθητο  μετάλλιο και περιμέναμε την ώρα των απονομών στην όμορφη πέτρινη πλατεία του χωριού

Αγωνιστικά, στον αγώνα των 17000μ που ξεκίνησε από την Αρκαδική πύλη τερμάτισαν 198 αθλητές με νικητή τον Δημητρακόπουλο Βαλεντίνος (Ανεξάρτητος) με 1:06:48, 2ο τον Εμιλιάνο Κάνο (ΣΔΥ Μεσσηνίας) με 1:07:03 και 3ο τον Γεωργακόπουλο Αλέξανδρο (Αρκάδες δρομείς) με 1:07:18. Στις γυναίκες, 1η ήταν η Φωτεινή Οικονόμου (Ιλυσσός-Διαβολίτσι) με 01:20:07, 2η η Ντεβετζή Αναστασία (ΣΔΥΑ) με 01:25:06 και 3η η Τερζή Μαρίνα (ΣΔΥ Ελευσίνας) με 01:29:36. Οι απονομές στους άνδρες έγιναν από τον Περικλή Μαντά (Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Κανοτομίας της Περιφέρειας Πελοπονήσου) και τον ΠαπαΚώστα (εφημέριος Διαβολιτσίου), ενώ στις γυναίκες τα έπαθλα έδωσαν οι Σάκης Παπαδόγιαννης (Πρόεδρος Συλλόγου Διαβολιτσίου) και Στάθης Τασσιόπουλος (Αντιδήμαρχος Δήμου Οιχαλίας).

Έγινε ιδιαίτερη βράβευση στον ΣΔΥΑ και στους Αθηναίους Δρομείς για την πολυπληθή συμμετοχή τους για ακόμα μια φορά στον αγώνα. Ιδιαίτερη βράβευση έγινε στο μέλος του ΣΔΥ Μεσσηνίας Γιώργο Κουτσιούκο για την συμμετοχή του στο Φειδιπίδειο δρόμο το 2015 (Αθήνα–Σπάρτη- Αθήνα).

Η βραδιά έκλεισε με προσφορά παραδοσιακού γεύματος σε όλους τους συμμετέχοντες και στους Εθελοντές, με την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών του Δήμου Ανδανίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Επικοινωνία

Μπένος Χρήστος 6944585039
Σιδερέας Ευάγγελος 6974379806
Μιχαλάκης Γιώργος 6983512026
Ζάννης Αλέξης 6972302265

Διεύθυνση

Ανατολικό Κέντρο, Κτήριο 30 
Καλαμάτα 24100
info@sdym.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
κατασκευή ιστοσελίδων