hello world!

Ανοικτή επιστολή ΕΟΣΛΜΑ-Υ σχετικά με τις άδειες διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη-Γραφείο Υπουργού

Υπουργείο Εσωτερικών- Γραφείο Υπουργού

Γραφείο Υφυπουργού Αθλητισμού

Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού-Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού-Διεύθυνση Άθλησης Για Όλους

Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της Ελλάδος

Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις-Τμήματα Δανειοδότησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων & Αγώνων

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας Γραφείο Αρχηγού

Αστυνομικές Διευθύνσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΟΣΛΜΑ-Υ

ΘΕΜΑ: Άδεια Διεξαγωγής Αθλητικής Συνάντησης

Κύριοι,

Θα θέλαμε κατ αρχήν να σας ενημερώσουμε για την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού –Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ)

Ιδρύθηκε το 2006 και αναγνωρίστηκε δικαστικά 4/12/2007.

Έγινε τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»,  UESpT  28/4/2010 και 7/6/2013  της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» FISpT

Βασικός σκοπός της ΕΟΣΛΜΑ-Υ είναι η ανάπτυξη του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού καθώς και των Υπεραποστάσεων στη Χώρα μας. Τα αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, άρχισαν να γίνονται ορατά, με την εντυπωσιακή ανάπτυξη που παρατηρείται στους λαϊκούς-μαζικούς αγώνες στη Χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. 

Η δύναμη της Ομοσπονδίας αποτελείται από 71 ενεργούς Συλλόγους Μαζικού Αθλητισμού σ’ όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 9.000 δρομείς και αθλούμενους.

Οι Σύλλογοι της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διοργανώνουν κάθε χρόνο Πανελλαδικά, με απόλυτη επιτυχία περισσότερους από 450 αγώνες.

Με την διοργάνωση των αγώνων και την καλλιέργεια του αθλητισμού, ενισχύουμε, παράλληλα και τον εσωτερικό τουρισμό ήτοι:

  1. Φωτίζουμε την ιστορική σημασία των μνημείων της χώρας μας.
  2. Αναδεικνύουμε και φέρνουμε σε επαφή τον κόσμο με την ομορφιά των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  3. Συμβάλουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη, και συλλέγουμε χρήματα  των αγωνιζομένων, τα οποία διαθέτουμε σε ευαγή ιδρύματα.

Η Ομοσπονδία είναι ο βασικός υποστηρικτής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας με περίπου 5.000 δρομείς να είναι μέλη των Συλλόγων της και για τον λόγο αυτό διεκδικεί δικαίως μεγάλο μέρος από την ανάπτυξη που έχει αποκτήσει ο Μαραθώνιος τα τελευταία χρόνια.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η επιστολή της επιτροπής δρόμων σε δημόσιο δρόμο & βουνό του ΣΕΓΑΣ 7/2/2019 με αρ πρωτ 648 δημιούργησε τεράστια σύγχυση και πολλές φορές ζημία.

Είναι ξεκάθαρο ότι το δρομικό κίνημα δεν ξεκίνησε σε καμία περίπτωση από τον ΣΕΓΑΣ και το γεγονός ότι εμφανίζεται ξαφνικά ως ο κύριος διαχειριστής της δρομικής δραστηριότητας όχι μόνο δίκαιο δεν είναι αλλά, μάλλον καταχρηστικό.

Τελευταία, έχει παραφρασθεί ο θεσμικός ρόλος του ΣΕΓΑΣ που συνδέεται με την ανάπτυξη του κλασικού- αγωνιστικού αθλητισμού, την προετοιμασία αθλητών που ανήκουν στα αθλητικά σωματεία της δύναμής του και τη διοργάνωση αγώνων για αθλητές που ανήκουν στη δύναμή του και όχι με το τρέξιμο ως αθλητική δραστηριότητα αθλουμένων, που εντάσσεται στον μαζικό-λαϊκό αθλητισμό και αποτελεί το δικαίωμα κάθε πολίτη που θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της επιλογής.

Στην επιστολή του ο ΣΕΓΑΣ, χαρακτηρίζει, αυθαίρετα, ως «ανεξέλεγκτη» τη διεξαγωγή δρομικών αγώνων. Η απόφαση για τη διοργάνωση ενός αγώνα δρόμου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας διαφόρων φορέων της τοπικής κοινωνίας και χρειάζεται την αποδοχή των τοπικών αρχών. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό, οι αγώνες αυτοί υποστηρίζονται οικονομικά ή υλικοτεχνικά από τους εκάστοτε Δήμους, Περιφέρειες, κλπ.  Αρκετοί αγώνες δε, έχουν μεγάλη παράδοση, με κάποιους να προηγούνται ακόμα και αυτού του Μαραθώνιου της Αθήνας. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των αγώνων, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν σε επαφή με το τρέξιμο, να αναδείξουν περιοχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ενώ παράλληλα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και συνεργασίας διάφορων δυνάμεων που στρατεύονται για έναν κοινό σκοπό προσφέροντας πολλές φορές και σημαντικό κοινωνικό έργο.

Για τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε παράλογο ότι όλοι αυτοί οι αγώνες ξαφνικά κηρύσσονται παράνομοι και ότι χρειάζεται για τη διεξαγωγή τους άδεια από τον ΣΕΓΑΣ.

Αυθαίρετα επίσης αναφέρεται στην ίδια επιστολή, ότι δεν τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας με στόχο τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων και χωρίς απτά παραδείγματα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για τον αριθμό των αγώνων που θα γίνονται σε κάθε περιοχή και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ο εκφραστής της κοινωνίας και συνήγορος του πολίτη σε δεκάδες θέματα που άπτονται στη διοργάνωση & την συμμετοχή σε έναν αγώνα δρόμου, καθορίζοντας τα όρια ανοχής του κοινού. Τα όρια ανοχής της τα γνωρίζει καλύτερα η κάθε τοπική κοινωνία και όσοι δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτή. Άλλωστε αν ένα δρομικό γεγονός δεν έχει την αποδοχή του κόσμου και δεν παρουσιάζει ικανό αριθμό συμμετεχόντων δεν θα μπορέσει να προχωρήσει όπως άλλωστε και κάποιοι αγώνες που γίνονται με έγκριση του ΣΕΓΑΣ, αλλά δεν συγκεντρώνουν ικανό αριθμό συμμετοχών.

Στους διάφορους αγώνες συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο ερασιτέχνες αθλούμενοι και οι σύλλογοι μαζικού Αθλητισμού, ως εκπρόσωποι της πλειονότητας των δρομέων που έχουν επιλέξει να ενταχθούν σε μία συλλογικότητα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να έχουμε λόγο στην θέσπιση των κανόνων που θα διέπουν τις διοργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως λαϊκοί αγώνες.

Ο ΣΕΓΑΣ λανθασμένα επίσης χαρακτηρίζει όλους τους λαϊκούς αγώνες ότι έχουν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, σχεδόν σε όλους τους λαϊκούς αγώνες συμμετέχουν και Αθλητές, ενώ υπάρχουν και αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική χρονομέτρηση βοηθά στην ασφάλεια κάθε αγώνα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον διοργανωτή να έχει στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν, κινούνται στη διαδρομή ή έχουν τερματίσει τον αγώνα. Παράλληλα υπάρχει κατάταξη και βραβεία απονέμονται μόνο και μόνο για επιβράβευση της επίπονης προσπάθειας τους ενώ ουδέποτε προστίθενται κάπου για την εξαγωγή κάποιου είδους βαθμολογίας.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να γίνει σαφές πως οι Λαϊκοί αγώνες δρόμου δεν έχουν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ (ranking) καθώς σε αυτούς έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε (χωρίς την επίδειξη δελτίου Αθλητή) αποδεχόμενος απλά τους όρους συμμετοχής και απευθύνεται σε ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥΣ. Ο ΣΕΓΑΣ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τους ΑΘΛΗΤΕΣ που ανήκουν στην δύναμη των Σωματείων του και μόνο και έχουν την ιδιότητα του αθλητή. Έτσι από τη στιγμή που οι λαϊκοί αγώνες δρόμου δεν έχουν και δεν επιθυμούν να έχουν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, δε θα πρέπει να απαιτείται επίσημη μέτρηση της διαδρομής όπως αναφέρει η επιστολή αφού δεν είναι προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή ενός αγώνα δρόμου χωρίς ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ σε καμία χώρα του κόσμου. Κανείς από τους αθλούμενους που συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και βουνού δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ακριβή απόσταση, για το ποσοστό κατωφέρειας και για την αναγνώριση κάποιας επίδοσης κ.λ.π. αφού στόχος των συμμετεχόντων είναι να τρέχουν για την υγεία τους, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με φίλους και να περνάνε καλά.

Αν ένας αγώνας διεκδικεί να αναγνωρίζονται οι επιδόσεις αθλητών που ανήκουν σε αθλητικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ σε περίπτωση επίτευξης κάποιου ρεκόρ, τότε θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ με την παρουσία κριτών, την μέτρηση της διαδρομής και την εξασφάλιση όλων των προδιαγραφών που θα διασφαλίζουν το αξιόπιστο της διοργάνωσης.

Στην επιστολή επίσης αναφέρoνται οι όροι και οι προϋποθέσεις διοργάνωσης αγώνων σε ορεινό έδαφος για τους οποίους Ο ΣΕΓΑΣ διαθέτει ελάχιστη εμπειρία. Υπάρχουν διοργανώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια με αγώνες που έχουν καταξιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο Olympus Marathon, το Zagori Mountain Race, κλπ. Για αυτό άλλωστε και οι ορεινοί αγώνες που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ έχουν ελάχιστη απήχηση μερικών δεκάδων δρομέων, ενώ σε άλλους αγώνες οι συμμετοχές ξεπερνούν τους χίλιους και πλέον δρομείς.

Από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ παρατηρείται επιλεκτική στάση και εντελώς υποκειμενικά κριτήρια στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διάφοροι αγώνες, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για σκοπιμότητες.

Παγκοσμίως ισχύει η αρχή της ανταγωνιστικότητας και είναι απαράδεκτο να παρεμποδίζεται η δυνατότητα και το δικαίωμα εταιριών, ΜΚΟ, Πανεπιστημίων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε το επιθυμεί, να διοργανώνει έναν αγώνα δρόμου, είτε έχει αποστάσεις που είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είτε όχι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι φροντίζει για την ασφάλεια, την υποστήριξη των δρομέων και τη σωστή διεξαγωγή τους. Είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, που προβάλλουν το τρέξιμο και έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Στον Αθλητικό νόμο αναφέρεται «Για τη διοργάνωση οποιασδήποτε αναμέτρησης αθλητών ή ομάδων αθλητών αθλήματος ή αγωνίσματος που καλλιεργείται από εθνική αθλητική ομοσπονδία με ειδική αθλητική αναγνώριση,  συμπεριλαμβανομένου του κλασικού μαραθωνίου και του ημιμαραθωνίου, απαιτείται η προγενέστερη έγκριση της οικείας ομοσπονδίας». Είναι σαφές ότι ο ΣΕΓΑΣ καλλιεργεί τα 5 χλμ τα 10 χλμ τον Ημιμαραθώνιο και τον Μαραθώνιο σε μετρημένες επίσημα, από τον μοναδικό στην Ελλάδα επίσημο μετρητή της IAAF  και συνεργάτη του ΣΕΓΑΣ.

Η ΓΓ Αθλητισμού σε αντίστοιχη ερώτηση αν δεν τηρούνται τα παραπάνω απαντά ότι «δεν περιλαμβάνεται ως άθλημα ή αγώνισμα σε καμία από τις αναγνωρισμένες από την  Υπηρεσία μας Αθλητικές Ομοσπονδίες και ως εκ τούτου δύναται να χαρακτηριστεί ως εκδήλωση μαζικού χαρακτήρα. Κατόπιν των ανωτέρω για την έγκριση της διεξαγωγής της εν λόγω διοργάνωσης απευθυνθείτε στην αρμόδια δημοτική αρχή». Το συμπέρασμα από την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι ότι όταν στις προαναφερθείσες αποστάσεις δεν τηρούνται οι προδιαγραφές καλλιέργειας από την συγκεκριμένη ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, ήτοι μέτρηση της διαδρομής συγκεκριμένη Ανωφέρεια ή Κατωφέρεια καθώς και όλες οι διαφορετικές αποστάσεις, θεωρούνται εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα και δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του.

Ο ΣΕΓΑΣ επανέρχεται με νέα επιστολή της επιτροπής δρόμων σε δημόσιο δρόμο & βουνό του ΣΕΓΑΣ 27 Ιουνίου 2019 με αρ πρωτ 3040 που αναφέρεται στην από 7/2/2019 επιστολή και προφανώς από λάθος αναφέρει 6/2/2019. Η παρέμβασή μας γίνεται με αφορμή της επιστολής αυτής και στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε στην αποφυγή τυχόν παρανοήσεων.

Παρά το γεγονός ότι με το δελτίο τύπου 22/4/2019 για την συνάντηση με την ΕΟΣΛΜΑΥ αναφέρει ότι «για τη διεξαγωγή αγώνων 5χλμ., 10χλμ., τον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο απαιτείται η έγκριση του ΣΕΓΑΣ με την νέα επιστολή διεκδικεί να χορηγεί άδεια και σε αθλήματα με τα οποία ουδέποτε ασχολήθηκε (π.χ. 30 χλμ ή 100 χλμ ή αγώνες βουνού).

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές ο μόνος οργανισμός που μπορεί να βεβαιώσει την καταλληλότητα του χώρου και να εγγυηθεί την τήρηση προδιαγραφών είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού –Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) που διοργανώνει με τους Συλλόγους της ασφαλείς και ποιοτικούς αγώνες.

Επικοινωνία

Μπένος Χρήστος 6944585039
Σιδερέας Ευάγγελος 6974379806
Μιχαλάκης Γιώργος 6983512026
Ζάννης Αλέξης 6972302265

Διεύθυνση

Ανατολικό Κέντρο, Κτήριο 30 
Καλαμάτα 24100
info@sdym.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
κατασκευή ιστοσελίδων